חיפוש

נכנסים לכושר! איזה מוצר מומלץ יותר למדידת אחוז שומן?

המשקל החכם של שיאומי מול מד שומן קלאסי, איזה מוצר מוצלח יותר?

סקרנו לכם כבר בעבר כמה משקלים חכמים, ובראשם המשקל המוצלח של שיאומי אשר בגרסתו השנייה הוסיף את הפונקציה המעניינת של מדידת אחוז שומן ושריר ושילובם יחד עם הנוחות של הרישום האוטומטי של אפליקציית MI FIT.

סקירות קודמות בנושא:

אבל משתמשים רבים מיד החלו לטעון שהוא אינו מדייק מספיק באחוזי השומן וכי עדיף לבדוק במכשירי מדידה של חדרי הכושר, מהסוג שמודד את אחוז השומן דרך כפות הידיים, ובפרט OMRON, חברה מוכרת ופופלארית במיוחד לציוד מדידה רפואי.

אז האם באמת המשקל הסיני המשתלם של שיאומי מזייף ואומרון המהוללים עדיפים? החלטנו לבדוק והזמנו לבדיקה את שלושת המכשירים הכי פופלאריים ומומלצים ברשת!

הRENPHO, עם כמעט 6000 ביקורות שרובן המכריע 5 כוכבים. מרשים בהחלט. 

מאחר ולא נשלח ישירות מאמזון הזמנו מאיביי, אך להפתעתנו הגיע משקל אחר לחלוטין….מותג לא ברור כלשהו, אומנם עובד מצויין, אבל לא ההRENPHO המדובר. טוב לא נורא, זיכוי זריז מפייפאל ונמשיך בסקירה עם שני המועמדים המעניינים באמת כאן – השיאומי והאמרון. 

 

IMG 20190101 134513

אז החלטנו לערוך בדיקה: העמדנו בודק אחוז שומן קלאסי מהסוג אשר פופולארי במתקני כושר במכון מול המשקל החכם של שיאומי בשביל לברר: האם באמת יש הבדל משמעותי בין התוצאות ואיזה מכשיר מומלץ יותר?

איך נמדד אחוז השומן?

אחוז השומן בגוף הוא חלקו היחסי של גוף האדם שאינו איברים, מים או עצמות. חשוב לזכור כי ישנה רמה בריאה של שומן בגוף, כך שאין מטרתנו להגיע ל0%, אלא לרמת השומן שתגרום לנו להיראות הכי טוב עם עצמנו ועל פי המלצת הרופאים והדיאטנים ותמיד חשוב להתייעץ עמם!

הבדיקה בשני המכשירים הללו די בסיסית ומבררת את אחוז ההתנגדות של גוף האדם לזרם חשמלי קל (מאוד קל ולא מורגש). שריר מוליך חשמל בצורה טובה יותר מאשר שומן, לכן מכשירי המדידה משתמשים בזוג אלקטרודות אשר מעבירות ביניהן חשמל ומחשבות את אחוז השומן היחסי למשקל הכולל של הגוף.

אין כיום מכשיר מדידה אלקטרוני ביתי שנותן תוצאה מדוייקת לחלוטין, אך קיים אביזר מדידה ידני "הקאליפר" (מזכיר יותר מחוגה מאשר ציוד כושר) אשר באמצעות מדידת קפלי העור באזורים שונים בגוף ובידיים מיומנות מספיק – מסוגל לרוב לתת תמונה מעט יותר מדוייקת וברורה בנוגע לאחוז השומן בכל הגוף, אבל המדידה בקאליפר היא כמובן הרבה פחות ידידותית למשתמש הרגיל ולא נוחה למעקב רציף, קל ומהיר אחר ירידה במשקל. הוא יותר מתאים לקבלת תמונת מצב חד פעמית, שכן קשה לי לראות מישהו יושב כל יום אחרי חדר כושר עם מחשבון ומתחיל לחשב כמה אחוז שומן יש לו. יש אומנם גם קאליפרים אלקטרונים – אך שוב – מדובר במדידה לא נעימה ולא קלה לביצוע לבד.

71hLIiLuf2L. AC SX290 SY290

המשקל החכם של שיאומי - Xiaomi Mi Scale 2

IMG 20190101 134553

נתחיל במכשיר היותר: "הייטקי". אין מה לומר, שיאומי יודעים ליצור מוצרים טובים שנראים טוב!
השימוש והפעלה של המכשיר כל כך פשוטים, שבפעם הראשונה שהשתמשתי בו, חשבתי שאני מבולבל, כי כל מה שהייתי צריך לעשות הוא להוריד את אפליקצית הכושר של שיאומי, להתחבר לחשבון ולעלות על המשקל.

זהו. תוך 15 שניות הופיעו על המסך כל הנתונים: משקל, אחוז שומן, צפיפות עצם, BMI ועוד. הכל מוצג בצורה ידידותית ואפילו בעברית ברורה.

בשימוש יומיומי, אין צורך להתאמץ כדי לעקוב אחרי ההתקדמות, רק לעלות על המשקל. האפליקציה כבר תציג את ההתקדמות היומית. באמת נוח בשביל אנשים שמעוניינים לעקוב אחרי המשקל שלהם מבלי לשבור את הראש, רק לדאוג לעקוב אחר הוראות המדידה: שעתיים לאחר פעילות ספורטיבית או ארוחה. אפילו נתתי לחברים להתנסות. כולם הופתעו מהמהירות והפשטות שבשימוש.

תמונה1

מד אחוזי שומן - Omron FAT LOSS monitor

IMG 20190101 142830

המכשיר השני טיפה פחות מתקדם, כמעט אנלוגי. בעת ההדלקה יש לבחור בין יצירת פרופיל (אפשרות לזכור את הנתונים הבסיסיים של המשתמש) או להשתמש בפרופיל אורח.

בשימוש הראשון יש צורך להזין את הגובה (באינץ') והמשקל (בפאונד) והגיל (האמריקאים עדיין לא המציאו שיטת מדידה שונה ללוח השנה אבל תנו להם זמן) תהליך המרת המשקל היה מעיק בהחלט, אבל טכנית, רק חד פעמי אם אתה יוצר "פרופיל".

לאחר יצירת הפרופיל או בחירת פרופיל קיים, לוחצים על מקש ההתחלה ואוחזים בידיות המכשיר, תוך שניות ספורות מופיע על הצג אחוז השומן וה-BMI (שהוא פשוט המשקל לחלק הגובה בריבוע).

את המעקב צריך לעשות ידנית, ברישום במחברת או יומן דיאטה.

IMG 20190101 134741

התוצאות

השתדלתי להשתמש במוצרים על פי ההוראת: כשעתיים לאחר ארוחה או פעילות ספורטיבית. ובעוד שניתן היה לשים לב לשינוי באחוז השומן במהלך הימים. תמיד תוצאות המכשירים השונים היו שונות. מד אחוז השומן הידני תמיד "העניק" לי בין 3 ל 5 אחוז יותר שומן. כאשר ביקשתי מהחברים שלי לבדוק את עצמם, ההפרשים היו לפעמים גדולים יותר כמעט 9 אחוזים. אפילו לפעמים הפוכים משלי, כאשר המשקל הראה אחוז שומן גובה יותר מהמד הידני.

הפרשים גדולים כאלו יכולים להיות ההבדל בין אחוז שומן נורמלי או עודף, לספורטאים זה יכול להשפיע על סוג האימון או הדיאטה.

למה התוצאות כל כך שונות?

התוצאות מסוגלות להיות מושפעות מגורמים רבים: זיעה, ידיים יבשות, טמפרטורת הגוף, לכלוך, אם שתינו/לא שתינו ועוד.

 

מכיוון שמד השומן הידני והמשקל החכם מבצעים את הבדיקה בשני אזורים שונים: אחד בכפות הידיים ואחד בכפות הרגליים יש השפעה נוספת על התוצאות, השומן מתפלג בצורה שונה בחלקי הגוף.

חבריי שכן עוקבים אחר אחוז השומן טענו כי הם נוטים לסמוך יותר על מד השומן הידני, שכן בפלג הגוף העליון נמצא רוב השומן "הקוסמטי", הוא שמשפיע על גודל הכרס או נראות הקוביות בבטן (בנשים התמונה דווקא הפוכה – שכן השומן מצטבר יותר בפלג הגוף התחתון והירכיים). אבל הם הסכימו שיותר נכון לעשות ממוצע בין התוצאות כדי לקבל תמונה הוגנת יותר.

 

כמה מדוייקים מכשירי מדידת שומן ומשקלים?

ספויילר – הם לא!

מדידת אחוזי שומן הפכה לטרנד פופלארי במיוחד בשנים האחרונות. כולם רוצים להתגאות באחוזי שומן נמוכים, המעידים לכאורה על בריאות, שרירים בולטים ומתפרצים, מגדל קוביות בבטן וסקס אפיל של סופרמן/וונדרוומן.

אבל בין הציפייה למציאות יש לא מעט מכשולים שהופכים את כל מכשירי מדידת השומן – ללא מדוייקים:

  • התפלגות השומן בגופנו משתנה מאדם לאדם. בגברים הוא מתרכז באזור הבטן, בנשים יותר באזור הירכיים והאגן. יש גם סוגי שומן שונים – שומן תת עורי (subcutaneous fat) – זה שגורם לנו בעצם להיראות 'שמנים' ומכסה לנו את הקוביות הנכספות והשרירים המתפרצים, ושומן בטני (visceral fat) המקיף את האיברים שלנו.
    מכשירי המדידה השונים, בפרט אלו העובדים על התנגדות חשמלית, לא מסוגלים להבדיל בין סוגי השומן השונים הללו.
  • במחקרים נמצא כי משקלים עם מד שומן נוטים לטעות מדידה של יותר שומן באנשים רזים ופחות שומן באנשים מלאים עם אחוז שומן גבוה.
  • במדידה עם קאליפר – ניתן לבדוק רק שומן תת עורי ונמצא שהתוצאות משתנות מאוד בהתאם למי מודד ואיך. 
  • מכשירי מדידה חשמלית (כמו המשקל ומד הOMORN בסקירה זו) מכיוון שחשמל זורם בדרך עם הכי מעט התנגדות. זה אומר שלא פעם מכשירים עם 2 אלקטרודות – בין אם ברגליים או בידיים – ימדדו רק חצי מהגוף.
    כדי לצמצם את הבעיה הזו יש גם משקלים שמודדים במשולב – גם ברגליים וגם בידיים
    61mBOdGLU8L. SL1500אבל גם אלו לא חסינים לכך שהתוצאות משתנות (מאוד) בהתאם למצבכם הגופני. אם אתם מיובשים – המשקל יראה אחוז שומן גבוה משמעותית. אם בדיוק אכלתם – אתם יכולים לקבל תוצאה נמוכה להפליא. מחקרים מצאו פערים של עד 10% בפערי זמנים שונים בין הארוחה למדידה. גם זמני פעילות גופנית משפיעה מאוד על התוצאות.
  • קיימים מכשירים ושיטות מדוייקות יותר למדידת שומן, כמו פוד מיוחד שבו מודדים פליטת אוויר לאורך זמן, מדידה ב'שקילת מים' (צריך להיות בתוך בריכה עם ציוד מיוחד, מתחת למים ולהוציא את כל האוויר מהריאות…), צילום רנטגן במכשיר – DEXA ועוד אבל מחקרים מצאו שאפילו השיטות האלו והיקרות האלו – עם מרווח טעייה של כ4-6% ורגישות לשלל גורמים כמו גם החברה והדגם הספציפי.

כל שיטות מדידות השומן מתבססות על נוסחא. בכל משקל/מכשיר כזה יש למעשה אלגוריתם הלוקח את המשקל, גובה, התנגדות חשמלית וכו' ומניב תוצאה. הנוסחא הזו משתנה מיצרן ליצרן ורגישה לשלל גורמים כמו קבוצת ביקורת, גיל, מבנה גוף מסויים ואף אתניות.

לכן, לא משנה איזה מכשיר/שיטה תבחרו, אין כאן איזה סטנדרט או מוצר מנצח והאמת – שזה גם לא משנה!

אחוז שומן הוא נתון מתעתע שספק אם אנחנו באמת צריכים לדעת אותו….אין אחוז נכסף או סטנדרט מדוייק לאחוז שומן 'רצוי'. זה תלוי במין, גיל, כושר ואף מוצא. הטווח ה'בריא' הרצוי – הוא רחב. בנוסף מכשירי המדידה לא מספרים לנו איפה השומן הזה מתחלק בגוף וזה כנראה חשוב הרבה יותר. שומן עודף באזור הבטן (גוף 'תפוח') מקושר לסוכרת, מחלות לב ועורקים וסרטן. שומן בירכיים והמותניים ('גוף אגס') לא נמצא כמסוכן ואף מועיל ומגן בחלק מהמחקרים. המחקרים גם מראים על קשר רופף מאוד בין התוצאות במכשירי מדידת שומן לסימני סיכון למחלות לב ועורקים.

לכל הנ"ל נוסיף ונאמר שאחוז שומן לא באמת משנה איך אתם נראים. יש אצני מרתון ורוכבי אופניים, עם אחוז שומן נמוך להפליא שנראים כאחד האדם, יש מפתחי גוף מסותתים עם אחוז שומן דו ספרתי אך עם קוביות עד הסנטר וורידים באצבעות. הכל תלוי במבנה הגוף והגנטיקה שלכם.

לסיכום, בין אם תבחרו במותג 'רפואי' ופופלארי כמו OMRON ובין אם בשיאומי יפה ומשתלם – ההבדלים בדיוק (אם ישנם), זניחים במשמעותם ואפשר לומר שכל מדידות השומן הן קצת 'חארטה' (וטוב שהשיאומי נותן לנו עוד שלל מדדים מעניינים מלבד אחוזי שומן). 

השורה התחתונה

אני לא חושב שנכון לטעון כי המשקל של שיאומי "לא מדוייק". הוא מצליח לתת תמונת מצב פחות או יותר טובה על המצב הבריאותי וחשוב מכך, מאפשר מעקב פשוט, מהיר ויעיל ללא מאמץ.

מד השומן הידני לעומת זאת מאפשר רק מידע על אחוז השומן האפשרי בגוף ותו לא. בשביל ה-BMI אין צורך במכשיר מיוחד ופשוט לא מוסיף מידע נחוץ למכשיר. על מנת לעקוב אחר ירידת אחוז שומן יש צורך להשתמש ביומן דיאטה ולהזין את המידע בצורה ידנית.

אז הכל מסתכם בסוג המשתמש והעדפות האישיות שלו: אם אתה ספורטאי מקצועי או בודיבילדר, כנראה ברשותך כלים הרבה יותר מקצועיים ומדוייקים למעקב אחר אחוז השומן מאלו. לעומת זאת, המשתמש הפשוט יכול בהחלט להסתפק במידע הפחות מדוייק, שכן הדבר שחשוב באמת הוא לדבוק בשיטת מדידה אחת ולעקוב אחר השינוי ביחס לאותה השיטה ומכשיר המדידה. פחות משנה אם התוצאה היא באמת 15% או 17% שומן, אלא המגמה הכללית – כדי שנראה התקדמות לאורך זמן. זיכרו שהמטרה היא לא להגיע למספר מסויים, אלא הבריאות שלכם וזה מה שחשוב. המשקל החכם והמעקב באפליקציה – נותנים לנו פידבק ומדדים שמראים לנו התקדמות לכיוון הרצוי (או הלא רצוי) ומדרבנים אותנו לאכול בריא יותר ולהתאמן יותר – וזה התוצאה הרצויה באמת. 

היתרון הגדול של המשקל של שיאומי הוא בנוחות. הכל מתנהל באפליקציה אשר בשילוב צמיד ספורט או נעליים חכמות יכולה לתת תמונה כוללת על מצב הבריאות של המשתמש. מד השומן הידני לעומת זאת מתאים יותר למי שפשוט רוצה לבדוק את אחוז השומן וזהו. בלי כל מיני צפצופים ואפליקציות מנצנצות. כמובן שהמשקל החכם נושא תג מחיר גבוה יותר, אבל לא בשמיים. פעמים רבות ניתן לרכוש אותו בפחות מ50$ ומד השומן הידני נע בסביבות ה35$ (מומלץ לעקוב אחר הדילים המתפרסמים באתר!)

והכי חשוב, העיקר הבריאות!

לקנייה:

  • אופציה נוספת, זולה יותר – השיאומי YUNMAI! 
אנו ממליצים כאמור לבחור במשקל המעולה של שיאומי, אולם אם אתם מחפשים אופציה מעט זולה יותר, אז דגמי יונמאי זוכים לביקורות מעולות באמזון, עם אלפי ביקורות ומהמובילים במכירות בקטגוריה זו באמזון!.
 
 כיום המותג הוא חלק מהאקוסיסטם של שיאומי. דגמי יונמאי ובפרט דגם 2 הפופלארי – זמינים לא פעם בכ10-25$ פחות מהשיאומי הנ"ל במבצעים שונים.
השוואת מחירים:
*מומלץ לבחור בדגם גלובלי. במידה וקניתם בטעות דגם 'סיני' – לא נורא, יש שלל אפליקציות חלופיות שעובדות מעולה. 

 

הוסיפו תגובה
ZUZU Reviews
Logo